Planul de activitati de informare si comunicare europeana în municipiul Falticeni

Istoric vorbind, radacinile ne sunt comune în grecism, romanitate si crestinism, dar tot istoria este cea care ne-a divizat pâna acum. Cresterea interioara a natiunilor Europei nu a fost una usoara, iar pe lânga particularitatile diferitelor natiuni si vârstele lor sunt diferite, de aici si dificultatile integrarii, continua balansare între interguvernamental si supranational.

Ideea de Europa, care desemneaza un spatiu geografic, spiritual specific nu este noua, dar procesul constient de formare a unitatii economice, politice si institutionale a acestui spatiu dateaza de doar câteva decenii. Declansarea procesului a fost determinata, dupa al doilea razboi mondial, de contextul particular al bipolaritatii mondiale. Desi temeiul care a stat la baza integrarii europene a fost unul politic si anume nevoia de a mentine pacea si stabilitatea pe batrânul continent, precum si nevoia de a-si salva locul, rolul si identitatea, instrumentele concrete de realizare au fost cele economice. Cu toate acestea, însusi Jean Monnet, vizionarul Europei unite, spunea: „Daca ar fi sa reîncep, as începe prin cultura.” Aceasta modalitate de abordare îsi gaseste expresia si în„Tratatul instituind o Constitutie pentru Europa” unde chiar în Preambul se mentioneaza „mostenirea culturala, religioasa si umanista a Europei, din care s-au dezvoltat valorile universale ale drepturilor inviolabile si inalienabile ale omului, democratiei, egalitatii, libertatii si statului de drept”.

CONSTRUCTIA   EUROPEANA – C R O N O L O G I E

1945, Mai – Sfârsitul celui de-al doilea razboi mondial în Europa

1947, Martie– Belgia, Olanda si Luxemburg stabileasc o uniune vamala.

1948, Aprilie– 16 state europene formeaza Organizatia Europeana de Cooperare Economica (OECE).

1950, 9 Mai– Într-un discurs inspirat de Jean Monnet, Robert Schuman, Ministrul de Externe al Frantei, propune ca Franta, R.F.G. si orice alt stat european doritor, sa-si uneasca resursele de carbune si otel.

1952, Iulie– Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului îsi începe activitatea.

1957, 25 Martie– La Roma, Franta, Germania de Vest, Italia, Olanda, Belgia si Luxemburg semneaza Tratatul pentru înfiintarea Comunitatii Economice Europene si a EURATOM.

1961, Iulie-August– Irlanda, Danemarca, si Regatul Unit înainteaza cereri pentru aderare la CEE.

1962, Ianuarie-Se pun bazele Politicii Agricole Comuna a CEE.

1972, Ianuarie– La Bruxelles se semneaza tratatele de aderare pentru Marea Britanie, Irlanda, Danemarca si Norvegia.

1973, Ianuarie– Aderarea Marii Britanii, Irlandei si Danemarcei la CE.

1974, Decembrie – La Summit-ul de la Paris, sefii de stat decid sa se întâlneasca de trei ori pe an în cadrul Consiliului European. Se aproba mecanismul alegerilor directe în Parlamentul European. Se instituie Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

1975, Iunie – Grecia depune cererea de aderare la CE.

1975, Iulie – Tratatul de înfiintare a Curtii de Auditori.

1977, Martie – Portugalia cere aderarea la CE.

1977, Iulie – Spania cere aderarea la CE.

1981, Ianuarie– Aderarea Greciei la CE.

1985, Decembrie – La Consiliul de la Luxemburg se hotaraste amendarea Tratatului de la Roma prin Actul Unic European (AUE).

1986, Ianuarie– Aderarea Spaniei si Portugaliei.

1986, Februarie– Actul Unic European este semnat în Luxemburg.

1987, Iunie– Turcia cere aderarea la CE.

1987, Iulie– AUE intra în vigoare.

1989, Iulie– Austria cere aderarea la CE. Se initiaza programul PHARE pentru ajutorarea tarilor din Europa de Est.

1990, Iunie – Semnarea Acordului de la Schengen privind eliminarea controlului de frontiera între Franta, Benelux si Germania.

1990, Iulie – Cipru si Malta cer aderarea la CE. Prima etapa a uniunii economice si monetare: liberalizarea completa a circulatiei capitalului.

1990, Octombrie – Unificarea Germaniei. Teritoriul fostei RDG devine parte componenta a CE. Consiliul de la Roma hotaraste ca al doilea stadiu al uniunii economice si monetare sa înceapa în 1994.

1991, Iulie – Suedia cere aderarea la CE.

1992, Februarie– Se semneaza Tratatul asupra Uniunii Europene în Consiliul de la Maastricht.

1992, Martie– Finlanda cere aderarea la CE.

1993, Februarie– Semnarea Acordurilor de Asociere cu Bulgaria si România.

1993, Noiembrie– Tratatul de la Maastricht intra în vigoare. Comunitatea Europeana (CE) devine Uniunea Europeana (UE).

1995, Mai– Bruxelles. Comisia Europeana publica Cartea Alba „Pregatirea Tarilor Asociate din Europa Centrala si de Est pentru Integrarea în Piata Interna a Uniunii”.

1995, Iunie-Adoptarea Strategiei Nationale de Pregatire a Aderarii României la Uniunea Europeana si a Declaratiei politice de la Snagov.
Depunerea cererii oficiale de aderare a României la Uniunea Europeana, Paris.

1997, Septembrie– Ministrii agriculturii Celor 15 lanseaza dezbaterea asupra noii reforme a Politicii Agricole Comune (PAC), destinata evitarii excedentului si pregatirii largirii spre tarile din Europa Centrala.

2000, Martie – Conferinta inter-guvernamentala 2000, Bruxelles. S-a stabilit Agenda reformelor interne în Uniunea Europeana.

2000, Decembrie – La summitul de la Nisa, Statele Membre au adoptat o noua formula institutionala a Uniunii Europene. Tratatul de la Nisa reprezinta o premisa necesara a procesului de extindere, intrucat contine prevederi referitoare la echilibrul puterii si procesul decizional in cadrul Uniunii, in contextul unei structuri cu 27 de State Membre.

2001, Noiembrie– Comisia Europeana adopta Rapoartele Anuale si reinnoieste Parteneriatele de Aderare.

2003, Aprilie– Zece state semneaza Tratatul de Aderare: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

2003, Iunie– Consiliul European de la Salonic, din 19-20 iunie, adopta proiectul noii Constitutii Europene.

2004, 1 mai– Ziua Extinderii. 10 tari adera la Uniunea Europeana (Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria).

2005
-13 aprilie, Parlamentul European a dat unda verde aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Cu 497 voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, a fost adoptata rezolutia referitoare la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007.
-25 aprilie, in cadrul unei ceremonii oficiale, desfasurate la Abatia de Neumunster din Luxemburg, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana impreuna cu primul ministru al Bulgariei, Simeon de Saxa Coburg, alaturi de reprezentantii celor 25 de state membre.
-3 octombrie, incep negocierile de aderare cu Turcia.
-4 octombrie, incep negocierile de aderare cu Croatia.
-9 noiembrie, Comisia Europeana a adoptat strategia globala de extindere pentru tarile candidate, Croatia si Turcia, si pentru potentialele tari candidate din Balcanii Occidentali.
-16 decembrie, in contextul Consiliului European organizat sub presedintia Marii Britanii se decide acordarea statutului de tara candidata fostei Republici Iugoslave a Macedoniei.